ACUSTICA ÎNCĂPERILOR ȘI A CLĂDIRILOR
| | |

ACUSTICA ÎNCĂPERILOR ȘI A CLĂDIRILOR

Acustica arhitecturală cuprinde domeniile acusticii clădirilor și acusticii încăperilor. Acustica clădirilor se concentrează pe transmiterea sunetului prin pereți, uși și podele. Acustica încăperilor se concentrează pe comportamentul sunetului în interiorul unei încăperi

Pentru multe clădiri, cum ar fi sălile de clasă, birourile, teatrele și sălile de concerte, proprietățile acustice ale acestora sunt esențiale pentru capacitatea lor de a-și îndeplini funcția principală.

 

Acustica clădirii

Pentru a împiedica zgomotul să pătrundă într-o încăpere sau pentru a înțelege gradul de pătrundere a acestuia, puteți evalua acustica clădirii. Acustica clădirilor se concentrează pe transmiterea sunetului prin pereți și intrări, cum ar fi pașii oamenilor care merg pe deasupra sau vehiculele care circulă dedesubt. Pentru acestea, trebuie să măsurați sunetul atât în interior, cât și în exterior, și să corectați diferența pentru reverberație și zgomotul de fond din camera de recepție. Cu informații despre zgomot, cum ar fi conținutul de frecvențe, se poate direcționa în mod eficient atenuarea – cum ar fi cu ajutorul izolației și al ecranării.

Acustica clădirilor reprezintă evaluarea izolației fonice a clădirilor și a elementelor de construcție, iar măsurătorile de acustică a clădirilor sunt de neprețuit atunci când se proiectează sau se examinează construcțiile de control al zgomotului în mediul construit.

Fie că ne aflăm acasă, la serviciu sau în timpul liber, viețile noastre sunt afectate în mod constant de un număr tot mai mare de surse de zgomot, cum ar fi televizoarele, aparatele de bucătărie, vecinii, traficul, industria – toate acestea fiind considerate surse de poluare fonică. O metodă de reducere a poluării este reducerea nivelului sursei de zgomot. Acustica clădirilor are o altă abordare și examinează izolația și izolarea de la sursă.

Brüel & Kjær are un program complet de aplicații pentru a verifica conformitatea cu reglementările în materie de construcții și pentru a identifica punctele slabe ale izolației fonice.

Software-ul Building Acoustics BZ-7228 este disponibil pentru sonometrele 2250 și 2270, oferind flexibilitate, ușurință în utilizare și încredere în rezultatele pe care le necesită măsurătorile de teren în acustica clădirilor.

Software-ul Qualifier 7830 oferă o post-procesare versatilă și raportarea rezultatelor măsurătorilor dvs.

O configurație tipică pentru măsurătorile de acustică a clădirilor ar consta dintr-o sursă de sunet sau un ciocan de impact, un sonometru și un PC pentru raportare.

 

Acustica încăperii

Într-o încăpere, o acustică bună necesită un design adecvat scopului, cum ar fi o comunicare ușoară și un grad ridicat de inteligibilitate în spațiile de birouri sau timpi de reverberație lungi în sălile de concerte. Problemele de acustică sunt cauzate în mod normal de faptul că sunetul este reflectat prea mult, prea puțin sau în direcția greșită. Pentru a evalua acest lucru, puteți analiza proprietățile acustice ale încăperii, cum ar fi timpul de reverberație – perioada de timp în care sunetul se reflectă – sau răspunsul la impuls, care permite captarea caracteristicilor acustice ale unui spațiu. Cu o imagine mai bună a comportamentului sunetului în încăpere, o puteți îmbunătăți cu reproiectarea sau cu materiale absorbante.

Modul în care sunetul este creat, propagat, perceput, măsurat și modelat în interiorul unui spațiu închis se numește acustica unei încăperi. Printre spațiile închise se numără locuințele, birourile, atelierele, halele de fabrică, sălile de curs, auditoriile, sălile de concerte și terminalele de transport.

Măsurătorile acustice sunt utilizate pentru a valida construcțiile noi și pentru a le depana pe cele existente. Timpul de reverberație este cel mai important parametru utilizat pentru a descrie acustica încăperilor, dar sunt importanți și parametrii care descriu calitatea muzicii și inteligibilitatea vorbirii.

Software-ul BZ-7227 Reverberation Time pentru sonometrele 2250 și 2270 suportă atât excitația impulsivă (metoda Schroeder), cu focuri de pistol sau explozii de baloane, cât și metoda zgomotului întrerupt, folosind un difuzor. Măsurătorile sunt conforme cu părțile relevante ale standardelor ISO, inclusiv ISO 140, ISO 3382 (acustica încăperilor) și ISO 354.

Software-ul DIRAC Room Acoustics 7841 este utilizat pentru măsurarea parametrilor acustici ai încăperilor pe teren sau în laborator, în conformitate cu ISO 3382 și ISO 18233 (aplicarea metodelor de măsurare). În combinație cu DIRAC, Echo Speech Source 4720 realizează măsurători ale inteligibilității vorbirii în conformitate cu IEC 60268-16, rapid și ușor.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.