ANALIZA ȘI DIAGNOZA MAȘINILOR
|

ANALIZA ȘI DIAGNOZA MAȘINILOR

Zgomotul și vibrațiile nu sunt doar enervante; ele reprezintă emisii de energie care pot indica ineficiența mașini.

Zgomotul și vibrațiile indică probleme care pot afecta fiabilitatea unei mașini, cum ar fi piesele dezechilibrate, și pot chiar provoca defectarea mașinilor prin propriile efecte dăunătoare.

 

Analiza vibrațiilor mașinilor

Echipamentele rotative sau cu mișcare alternativă, cum ar fi compresoarele, grupurile motopropulsoare, motoarele, pompele și turbinele, sunt construite din mai multe piese care contribuie fiecare la modelul de sunet și vibrații al întregului ansamblu. În aceste tipuri de mașini, condițiile de sarcină variabile și dezechilibrele cauzate de imperfecțiuni sau de masa inegală pot avea ca rezultat vibrații și zgomotul asociat. Obținerea eficienței și reducerea la minimum a vibrațiilor necesită detectarea acestor defecțiuni și dezechilibre; cu toate acestea, ele nu pot fi niciodată eliminate în totalitate. Astfel, atunci când se încorporează o mașină într-o altă structură – cum ar fi un motor de avion – este important să se înțeleagă producția de vibrații a mașinii pentru a evita consecințele, cum ar fi rezonanțele structurale excitante.

Înțelegerea producției de vibrații a unei mașini necesită analize care pot corela măsurătorile de vibrații cu procesele mașinii. Analizele de comandă leagă măsurătorile de vibrații de rotațiile unei piese rotative, îmbunătățind cunoștințele despre mașini precum grupurile motopropulsoare, pompele, compresoarele și motoarele electrice. Este important să se poată încorpora în analiză parametrii proprii ai mașinii, cum ar fi presiunea uleiului și turația, prin CAN Bus sau intrări auxiliare.

 

Întreținerea bazată pe condiții și monitorizarea stării

Modificările în modelele de vibrații ale unei mașini pot fi un indicator al stării de sănătate a mașinii. Prin diagnosticarea și rezolvarea problemelor de vibrații în mașinile rotative și cu mișcare alternativă, performanța poate fi optimizată. Monitorizarea stării de sănătate a mașinilor asigură că deteriorarea și defecțiunile de oboseală pot fi prevenite, maximizând timpul de funcționare productivă și permițând o mai bună programare a procedurilor de întreținere, reparații și revizie (MRO), cu mai multă încredere între opririle programate.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.