Noul Sonometru 2255
| | | |

Care este diferența dintre nivelul sonor maxim (Lmax) și nivelul de vârf (Lpeak)

Deși denumirile celor 2 parametri sunt asemănătoare, termenii “Peak” și “Maximum” înseamnă mărimi diferite în lumea acusticii.

Nivelul acustic maxim – Lmax

Parametrul Lmax este mai mare valoare măsurată de sonometru pe o anumită durată de timp si care este ponderată in timp (Fast sau Slow) si in frecventa (A  sau C).

Astfel, notația termenului Lmax trebuie să conțină ponderea frecvenței (A, C) și constanta de timp (F, S) utilizate, de exemplu:

  • LAFmax – Nivelul maxim cu răspuns în frecvență ponderat A și ponderat in timp Fast (rapid).
  • LCSmax – Nivelul maxim cu un răspuns în frecvență ponderat C și ponderat in timp Slow (lent).

 

Presiunea acustică de vârf (Peak)

Vârful (Peak-ul) nu este același lucru cu nivelul sonor maxim. Vârful (Peak-ul), denumit LPeak sau, uneori, LPk, reprezintă valoarea maximă instantanee a presiunii sonore. Nu se aplică nicio ponderare  de timp și semnalul nu a trecut printr-un circuit sau calculator RMS. Acesta este adevăratul Vârf (Peak) al undei de presiune acustică.

Pentru un ton pur, Vârful (Peak-ul) va fi cu 3 dB peste nivelul sonor maxim. În cazul semnalelor variabile, poate exista o diferență mult mai mare și nu există nicio modalitate de a calcula nivelul de vârf pornind de la nivelul maxim sau de la orice alt parametru.

Spre deosebire de nivelul de sunet și de Leq, măsurarea vârfului este de obicei ponderată C și nu A. Unele aparate de măsură mai vechi foloseau ponderarea liniară, dar ponderarea C a înlocuit-o în majoritatea standardelor, inclusiv în reglementările europene privind zgomotul la locul de muncă. Măsurarea nivelului e vârf ponderat C este exprimat de obicei ca LCpeak în dB(C).

Afisaj sonometru

Figura 1. Se pot vedea pe afișajul sonometrului cele 2 valori LAFmax și LCpeak

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.