Câți decibeli face asta?

În acest articol vom discuta despre ce este decibelul și cum putem să înțelegem mai bine toate nivelurile sonore pe care le găsim prin jurul nostru. Un articol introductiv găsiți aici, în articolul ce este zgomotul?

Prin experimente repetate, s-a găsit care este domeniul în care urechea umană este capabilă să reziste la variații de presiune cuprinse între 20 μPa și 20 Pa. În același timp urechea umană nu percepe o dublare a presiunii sonore ca o dublare a nivelului de zgomot. Pentru a facilita manipularea valorilor care caracterizează amplitudinea unui zgomot, această gamă largă de presiuni a fost transpusă prin utilizarea unei funcții logaritmice care a avut ca efect „dilatarea” valorilor inferioare și „comprimarea” valorilor superioare. Rezultatele acestei funcții sunt exprimate în decibeli. Scala astfel obținută variază între 0 dB care este pragul de percepție (20 μPa) și 120 dB care este pragul de durere (20 Pa).

Știm deja că zgomotul depinde de nivelul sonor ambiant, de durata de expunere și de sensibilitatea persoanei cum ar fi oboseală sau boală. De asemenea percepția auditivă este deformată de consumul de alcool, droguri sau medicamente.

Practic, nivelul și durata de expunere determină împreună care este cantitatea de energie acustică, iar aceasta este folosită pentru determinarea pericolului rezultat ca urmare a expunerii sonore.

 

 

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.