|

Ce putem face sa nu ne pierdem auzul?

Cum să nu ne pierdem auzul

Ziua de 3 martie a fost aleasă drept Ziua Internațională a Auzului. O ocazie anuală pentru a vedea care este situația la nivel global și să vedem cum este și la nivel național. Organizația Mondială a Sănătății spune, într-un raport publicat de curând, ca se așteaptă ca în 2050, mai mult de unul din patru persoane să fie afectate auditiv. Adică 2,5 miliarde de oameni afectați.

La nivel global, peste 430 de milioane de oameni se confruntă cu pierderea definitivă a auzului, un număr care ar putea crește la aproape 700 de milioane până în 2050. Când nu este abordată, pierderea auzului reprezintă o provocare semnificativă pentru toate grupele de vârstă, împiedicând dezvoltarea limbajului, comunicarea, cunoașterea și limitarea accesului la educație, angajarea și interacțiunile sociale.

Marea majoritate a celor cu pierderi auditive trăiesc în țări cu venituri mici și medii, unde politicile, resursele umane, infrastructura și conștientizarea necesare pentru a aborda pierderea auzului lipsesc în mod obișnuit.

Multe cauze care duc la pierderea auzului pot fi prevenite. OMS estimează că 60% din pierderea auzului în rândul copiilor se datorează unor cauze care pot fi prevenite; și că peste un miliard de adolescenți și adulți tineri sunt expuși riscului de pierdere a auzului evitabilă, ireversibilă, din cauza practicilor obișnuite de a asculta muzică la volume puternice și pentru o perioadă lungă de timp.

În cazul celor care trăiesc cu pierderea auzului, îngrijirea în timp util și adecvată, prin tehnologii și intervenții disponibile și eficiente, se poate asigura că au posibilitatea de a-și realiza întregul potențial.

Care este situația în România?

În România nu există date publice în ceea ce privește numărul celor afectați de pierderea auzului. Din datele culese pentru realizarea hărților de zgomot in anii 2019-2021, la nivel urban mare (orașe cu peste 100.000 de locuitori), aproape 200.000 de oameni sunt afectați de nivel al zgomotului de peste 70 dBA, iar 250.000 de oameni nu se pot odihni noaptea din cauza traficului rutier.

Ce poate face statul?

  • să introducă sănătatea auditivă în programele naționale de sănătate;
  • să ia măsuri pentru identificarea și îmbunătățirea zonelor gălăgioase.

S-a constatat că un dolar investit în reducerea zgomotului conduce la un câștig de 60 de dolari prin simplul fapt că nu ar mai trebui cumpărate proteze auditive.

Ce putem face noi?

  • Pierderea auzului și bolile asociate urechii pot fi evitate prin măsuri preventive: protejare împotriva zgomotelor puternice, îngrijire regulată a urechii
  • Populația cu risc de pierdere a auzului ar trebui să aibă acces la controale medicale regulate.

 

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.