Microfoane
UPDATE: Pentru o perioadă de timp limitată, orice microfon, de la orice producător, poate fi schimbat cu un microfon Brüel & Kjaer similar. Detalii mai multe pot fi obținute dacă ne scrieți: office@envi.ro.
Brüel & Kjær a început producția de microfoane în 1945. În anii 50 era deja producătorul principal de microfoane de măsurare și asta s-a datorat în special Dr. Per V. Bruel.
Încă de la început, Brüel & Kjær a câștigat o reputație mereu crescândă în domeniul microfoanelor, atât în industrie cât și în cercetare și calibrare cu o gamă de dimensiuni completă de la 1/8’ la 1’. Împreună, aceste microfoane acoperă toate aspectele utilizării în practică.
La începutul anilor 70, prezența Brüel & Kjær în domeniu s-a întărit ferm prin dezvoltarea gamei de microfoane de mare precizie și sensibilitate de ½’. Aceste microfoane au beneficiat de noile tehnici ce permit o pretensionare mai mică a diafragmei ducând astfel la mărirea sensibilității cu aproximativ 12 dB.
S-a produs în același timp și echipament performant de calibrare a microfoanelor echipament de laborator bazat pe metoda reciprocității.
In 1973, Brüel & Kjær și-a consolidat poziția de lider mondial în proiectarea și construcția de microfoane prin îndeplinirea cerinței de la Western Electric pentru furnizarea de microfoane de calibrare de 1’. Soluția Brüel & Kjær a luat apoi forma comerciala a microfoanelor de calibrare clasice acum tip 4160 (1’) și 4180 (1/2’) – care au devenit astfel microfoanele de referință pentru utilizarea în laborator.
Alte inovații au dus la îmbunătățirea tehnologiei electret având ca rezultat producerea de microfoane prepolarizate care au devenit soluția standard de echipare a instrumentației portabile de măsurare a zgomotului – sonometrul.
Anii 80 au adus noutăți în ceea ce privește dezvoltarea domeniului măsurării intensității acustice.
Îmbunătățirea performanțelor a continuat și în anii 90 cu introducerea gamei de microfoane robuste „Falcon RangeTM” și a microfoanelor destinate să măsoare cu precădere în exterior, în condiții dure de mediu.
Inovațiile Brüel & Kjær în domeniul microfoanelor de măsura de-a lungul timpului au fost:
- Microfoane de măsurare a intensității acustice
- Calibratorul pentru intensitate acustică
- Patentul de calibrare și injecție de curent (CIC) – tehnologie Bruel & Kjaer
- Calibrarea cu feedback (calibratorul Multiton) ce a permis calibrarea microfoanelor la frecvențe de peste 16 kHz
Aceste inovații, precum și multe altele, reflectă modul de abordare fără compromisuri a producției de microfoane de măsurare, domeniu în care fiabilitatea, precizia și calitatea sunt considerate cheie.
Filosofia Brüel & Kjær continuă să găsească în continuare noi căi de a îndeplini cerințele mereu crescânde ale pieței mondiale în domeniul cercetării și dezvoltării.
Alegerea microfonului potrivit nu este o sarcină ușoară și alegerea unui microfon necorespunzător poate duce la erori de măsurare. Acest ghid ușor de selectare a microfoanelor ar trebui să vă ajute dacă nu sunteți sigur de ce microfon aveți nevoie.
Odată ce intervalul de frecvență și nivelul de sunet sunt definite, următoarea întrebare este: „Unde îmi voi folosi microfonul?”
Pentru majoritatea utilizărilor, tipul de câmp sonor este principalul parametru de luat în considerare.
Conceptul câmpului acustic este explicat în articolul nostru Measurement microphones explained și în Brüel & Kjær Microphone Handbook – disponibil pentru descărcare gratuită.
Câmpul acustic al microfonului:
Free-field microphone: folosit pentru măsurători în exterior sau într-o cameră anecoică.
Diffuse-field microphone: Măsurători în interior
Pressure-field microphone: Măsurători efectuate în cupluri mici, închise. Ca exemplu, pentru a măsura performanța căștilor, sau aproape de suprafețe dure, reflectorizante.
Pentru aplicații de măsurare specializate, Brüel & Kjær oferă mai multe modele din care să alegeți:
- Măsurătorile cu frecvență foarte înaltă și foarte joasă necesită microfoane special concepute pentru o extremă sau alta – dar niciodată pentru ambele. Microfonul tip 4964 și tipul 4193 sunt perfecte pentru măsurători cu frecvențe ultra-joase. Cu toate acestea, pentru extremitatea de înaltă frecvență, veți avea nevoie de un microfon precum tipul 4138 (până la 140 kHz)
- Nivelurile sonore de înaltă presiune necesită un microfon robust, cum ar fi microfonul tip 4941.
- Măsurările de flux pot necesita un microfon cu amprentă mică, cum ar fi microfonul tip 4948 sau tip 4949
- De asemenea, spații deosebit de mici, destinații de plasare incomode sau medii dure pot necesita și microfoane specializate. Tipul 4182 este un început bun – designul său oferă un vârf de sondă cu impedanță acustică foarte mare (pentru a minimiza efectul asupra măsurării) și poate fi utilizat pentru a măsura la temperaturi de până la 700 ° C
Prepolarizat sau polarizat extern?
În cele mai multe cazuri, după ce ați definit aplicația, puteți alege între:
- Microfon prepolarizat (cabluri mai puțin costisitoare și mai simple, condiționare mai ușoară, fiabilitate mai mare la umiditate)
- Microfon polarizat extern (adesea cu o autonomie dinamică mai mare și capabil să reziste la temperaturi mai ridicate).
În sfârșit, nu uitați că alegerea unui microfon cu o membrană mai mare va scădea, în general, zgomotul inerent și va crește sensibilitatea, în timp ce microfoanele cu membrană mai mică vor putea măsura niveluri de presiune sonore mai mari, vor avea un interval de frecvență extins și vor fi mai puțin sensibile la unghiul de incidență a undei sonore.