Hidrofoane în mediu gazos
“Hydro” din hidrofon este ușor de identificat. Acestea au fost concepute pentru a fi utilizate în apă, dar acele caracteristici care le fac deosebit de utile în mediile acvatice se aplică și în mediile gazoase.
Mediile acvatice, în special mediile de apă sărată, introduc o varietate de condiții care necesită considerații speciale de măsurare. Apa are o amortizare mult mai mică decât aerul, astfel încât hidrofoanele trebuie să poată suporta niveluri ridicate de presiune acustică înainte de distorsiune. Dimensiunea senzorului este o problemă mai puțin importantă.
Deoarece lungimea de undă reprezintă viteza sunetului împărțită la frecvență, iar sunetul se deplasează mult mai repede prin apă, frecvența pe apă va avea o lungime de undă mai mare decât în aer, astfel încât elementul de detecție poate fi mai mare. Hidrofoanele, în funcție de model, pot funcționa la adâncimi de 1000 m și pot rezista la presiuni statice de până la 100 bar. Exteriorul este, de asemenea, rezistent la coroziune pentru a rezista la salinitate ridicată, etc.
Un hidrofon în afara apei
Elementele care fac ca aceste hidrofoane să fie extraordinare în mediul acvatic se traduc și în
microfoane extraordinare în alte medii decât cel acvatic, în special în cele extreme și dure, cum ar fi o platformă de lansare sau un stand de testare a motoarelor cu reacție. Acest lucru intervine în câteva moduri.
Sensibilitatea mai mică a hidrofoanelor înseamnă că acestea pot furniza date bune, curate și
nedistorsionate chiar și în cazul unor niveluri foarte ridicate de presiune acustică generate de elementul testat.Cealaltă fațetă este durabilitatea neegalată de microfoanele atmosferice tradiționale. Capacitatea hidrofonului de a supraviețui nesupravegheat în medii neospitaliere înseamnă că acesta poate fi plasat și uitat.
Lungimea de undă în aer și în apă pentru un ton de 1 kHz
Lungimea de undă este perioada spațială a unei unde periodice (distanța pe care se repetă forma undei).