Incertitudinea de măsurare
Un element important al încrederii în măsurările de zgomot efectuate îl constituie incertitudinea de măsurare.
Incertitudinea reprezintă probabilitatea cu care se crede că valoarea adevărată a măsurandului se află într-un interval de valori (cerut de reglementări) ale unei mărimi de aceeaşi natură cu măsurandul. Aceasta este şi probabilitatea ca valorile din componenţa rezultatului măsurării măsurandului dat, să se situeze în intervalul respectiv.
Incertitudinea de măsurare sau eroarea de măsurare reprezintă un parametru important în stabilirea încrederii în deciziile luate.
Pentru fiecare măsurare trebuie să se cunoască incertitudinile de măsurare. În lipsa incertitudinii, există câteva aproximaţii care permit estimarea incertitudinilor de măsurare.
Aceste aproximații sunt enumerate mai jos în ordinea descrescătoare a utilităţii:
1) Abaterea standard de reproductibilitate intralaborator (precizie intermediară) determinată, de exemplu, pe baza graficelor de control al calităţii poate fi folosită ca estimare (brută) a in.
2) După ce s-a dovedit că performanţa laboratorului este echivalentă cu performanţa participanţilor la studiul în cauză, poate fi folosită o abatere standard de reproductibilitate din alte surse (de exemplu rapoartele de certificare disponibile pe site-ul www.erm-crm.org sau o comparaţie interlaboratoare).
3) Abaterea standard a măsurărilor realizate poate fi folosită ca estimare foarte brută. De obicei, această estimare subestimează incertitudinea reală.