Pistonfon

Un pistonfon 4228 este conceput pentru a fi utilizat în teren pe o gamă largă de temperatură, umiditate și presiune, menținând în același timp o precizie ridicată.

Pistonfonul 4228 asigură calibrarea rapidă și precisă a echipamentelor de măsurare a sunetului, inclusiv sonometrele. Cu barometrul inclus, îndeplinește IEC 942 (1988) Clasa 1L în timp ce, cu un barometru extern, este capabil să satisfacă Clasa 0L din IEC 942 (1988). De asemenea, satisface ANSI S1.40-1984. Poate fi utilizat pe teren pe o gamă largă de temperatură, umiditate și presiune, menținând totuși o precizie ridicată. Este extrem de util pentru furnizarea unui nivel standard de presiune acustică.

UTILIZĂRI

  • Standard de laborator
  • Calibrarea sunometrelor și a altor echipamente de măsurare a sunetului
  • Utilizarea pe teren și în laborator

Frecvența de calibrare, nominal 250Hz, este de 251,2Hz ± 0,1% conform definiției ISO 266. Nivelul sonor produs de pistonphone este nominal de 124 ± 0,2 dB re 20 uPa la condițiile de referință. Cu toate acestea, fiecare pistonphone este calibrat individual cu o incertitudine mai mică de 0,09 dB și livrat cu o diagramă de calibrare. Când este încărcat cu un microfon de unul dintre tipurile specificate, incertitudinea este mai mică de 0,12 dB. Nivelul sonor ridicat de la telefonul cu piston permite calibrarea corectă pe teren, chiar și în medii foarte zgomotoase.

Aranjamentul pistonului, bazat pe un design original Brüel & Kjær, constă din doi pistoane montate pe laturile opuse ale unui disc cam. Rotirea discului cu camă forțează pistoanele să se deplaseze, în fază, în și în afara cavității cuplajului. Designul reduce excentricitatea discului cam și distorsiunea armonică și asigură o stabilitate maximă a nivelului.

Pistonul este foarte simplu de utilizat cu un singur comutator de comandă. Poate fi ținut într-o singură mână în orice poziție, în timp ce, cu mâna liberă, sensibilitatea echipamentului de măsurare a sunetului este ajustată până când se obține o citire corespunzătoare nivelului de presiune sonoră produs.

Microfoane de 1/2 inch, 1/4 inch și 1/8 inch și microfoane cu același diametru standard (de exemplu, tipurile WE-640AA, MR 103). Un barometru furnizat cu pistonphone oferă corecția presiunii ambiante în dB, în intervalul 650 – 1080 hPa, cu condiția să fie verificată anual pentru a-și menține acuratețea.